Toprak Dam Evden Dünyaya Bakmak

İsmail Güner kullanıcısının resmi
Kartal Nurhak Tahtalı

Kartal Dağı’nın yel değirmeni, yaylalardaki mantar lezzeti, Nurhakların karlı zirveleri, Tahtalı Ovası’nda buğday karacası, kayısı tadı, sarmalık tütün kokusu, Elma Deresi mevkiinde kenger ışkını, oradan geceleri yüksek yerlerden Elbistan Ovası’nın renkli kent merkezini seyre durmak, çocukluğumun unutulmaz anıları bir film şeridi gibi gözlerimin önünde gelip geçer yaban ellerde…

Fırtınalı bir günde, toprak damlı bir evde dünyaya gözlerimi açmışım; açmasına ama yoksulluğun, sömürü çarkının doruğa çıktığı zamanda büyümek ve yaşamı devam ettirmek, insanın çocukluğunda inanılmaz travmalar bırakır.

Nurhakların zirvesindeki mis gibi havayı soluyarak, sabah uykusunda uyandığınızda, yayıktaki ayranın üstüne çıkan taze topaç tereyağı ve kerpiç yoğurt üstündeki kaymağa, ekmeği banmanın lezzetine doyum olmazdı.

Hele öğle vakti yaklaştığında, koyun sürüsünün çıngırak sesleri, berivanların sitillerle davar sağmak için yerlerini almaları, köy ortamına ayrı bir ahenk katardı.

Yaylalara göçün başlamasıyla, yaylacılar kervanlarını geceden hazırlayarak yola koyulmaları, obalara kıl çadırlarını (Kon) kurmaları, cıvıl cıvıl bir yaşama yeniden başlanırdı.

Yaylaların bir başka konukları da, keçiboynuzu, dut pekmezi, kurutulmuş üzüm, kırık leblebi vs. satan çerçileriydi. Biz çocukların önceden toplayıp sakladığımız yün topaklarıyla, çerçicilerin küçük tüketicileriydik.

Çobanların kaval sesleri, kenger, mantar toplayan kız ve erkeklerin obalardan grup hâlinde şarkı söylemeleri, bir başka güzellik katardı yaylalara.

Bir özelliğim de; birileri bir şehir hakkında bahsettiğinde, o kentin nasıl bir coğrafik konuma sahip olduğunu kafamda çizerdim. O kente vardığımdaysa düşündüğümün aynısıyla karşılaşırdım.

Geceleri dağ zirvelerinin en yüksek tepesinde, Elbistan şehir merkezini seyre dalarken, sezgilerim bana şehirlerin çok şatafatlı olduğunu hissettirirdi. Büyüdüğümde, okuyup o kentin en büyük yöneticisi olacağımın hayalini kurardım. Maalesef ne ailemin beni okutacak maddi gücü vardı ne de sosyal bir alt yapı mevcuttu.

Oysaki sosyal çelişkilerin en çekilmez girdabının bu kent merkezlerinde olduğunu henüz kavrayacak yaşta değildim. Genelde o zamanlarda köylerde bu çelişkinin farkında olmadan yaşıyordu insanlar.

Bırakın bir çocuğun en temel gereksinimlerini temin etmeyi, en az dörtte birini karşılayacak maddi gücü bile yoktu.
Yoksulduk ama çok mutluyduk yine de…

Ancak insanoğlu ve kızı öğrendikçe, imkânlara kavuştukça, araştırdıkça ufkunun genişlediği kadar da mutsuz olabiliyor.

 

NOT: Bu deneme İsviçre’de Almanca-Türkçe çıkan Merhaba Gazetesi’nin Kasım 2014 sayısında yayınlanmıştır…

 

İsmail Güner

Tags: 
Kategori: 

Bunları Okudunuz mu?

01/27/2024 - 22:27
01/02/2024 - 00:43
08/05/2023 - 16:21
07/31/2023 - 22:44
07/29/2023 - 19:58
07/26/2023 - 23:22

Hapishane Edebiyatı

Ümüş Eylül Hapishane Dergisinin 51. Sayı...
Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Nisan-Mayıs-Haziran 2024 tarihli 51. sayısı...
TEK KİŞİLİK HÜCREDE YAZILAN BİR ÖYKÜ: DE...
               Mahallenin kimi çocukları ondan hem korkar hem de onunla uğraşmaktan vazgeçmezdi kargalar...
Duvarları delen çizgiler
Balıkesir Burhaniye yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet. 10 Aralık'ta Insan hakları haftasında, Burhaniye Yerel Demokrasi ve Insan Hakları Gündemi...

Konuk Yazarlar

Mivan’ın bakışı Bahri’nin ağıdı/ Uğur YI...
  Neyse bir ihtimal dedik, başladık isteklerimizi sıralamaya: “Bahri arkadaş sen kuzeninin çok güzel saat yaptığını…” daha sözümü bitirmeden, “...
Utanmak/ Sıdo için/ Sevda KURAN
  Fakiri, zengini, orta hallisi, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni'si, hacısı, hocası, orospusu, delisi ve de pavyon kabadayıları, sarhoşlarıyla...
Girit Leblebisi
  Ben vakitlice davranmış, gün batımını da izlemek için kahvelerin gürültüsünden uzakça bir bankı gözüme kestirip oturmuştum. Bir süre sonra,...