Alp dağların eteğindeki Heidi'nin hikâyesi

İsmail Güner kullanıcısının resmi
İsviçre Alp Dağları’nın eteğindeki Mainfeld Köyü yamacında hayat hikâyesi geçen çizgi film kahramanı Heidi’nin filmini birçoğunuz çocukluğunuzda mutlaka seyretmişsinizdir.

   Heidi’nin köyü yaşadığım Graubünden Kanton sınırları içindedir. Oturduğum yere 5 km’lik bir uzaklık mesafesi var.
   Uzaktan gelen misafirlerimi genelde ilk önce Heidi’nin müzeleştirilen köydeki evine götürürüm…
    Bütün bölümleri tek tek gezen misafirler, müzede bulunan Heidi’ye ait bütün eşyaları bol bol çekim yaparak ve foto karesine alırlar.
    Fakat biz Anadolu insanı, yanı başımızda duran ve asırlar boyu hafızalarda iz bırakan toplumsal belleğimizi korumayı ve ziyaret etmeyi ne yazık ki önemsemeyiz!
    Ben, sizlere bu küçük köyde hayat hikâyesi geçen ve toplumsal belleği tarihe yazılan ve yaşadığı köydeki evi müzeleştirilen Heidi’yi biraz tanıtmak istiyorum.
    Damleschg kasabasından Dörfli’ye gelen adamın babası zengin çiftçidir. Alm’in kumar ve içki yüzünden çiftliği satılır. Annesi ve babası ölür. Kardeşi başka yere gider. Alm bir süre sonra küçük oğluyla kendi kasabasına döner. Çocuğuna kimse bakmaz. Alm de oğlu Tobias ile Dörfli köyüne yerleşir. İyi huylu ve çalışkan Tobias marangozluğu da öğrenir. Adelheid ile evlenir. İki sene sonra inşaatta başına kalas düşünce ölür. Bir kaç ay sonra annesi de ölünce Heidi bir yaşında yetim kalır.     Teyzesi Detie küçük kızı büyütür. Köyde Alm’in asker kaçağı ve katil olduğu dedikoduları dolaşır. Papaz tövbe etmesinde ısrar edince o dağın yamacındaki evini yapar orada tek başına yaşar.
Alp dağı eteğindeki Mainfeld’e gelen teyzesi Detie, bir at arabası ile köye gelir. Heidi'ye bütün elbiselerini üst üste giydirmiştir.  Heidi’yi dedesine getirip teslim eder. Heidi'nin dedesi bir marangozdur. Teyze, tepedeki evde yalnız yaşayan Alm Amca’nın geçmişini tanıdıklarına aceleyle konuşarak anlatır. Bazı bilgiler verir.
    Dede torununu soğuk karşılar.  Keçilerin kaldığı samanlıkta kalmasını ister. Eve almaz. O'na sadece lapa veriri. Kendi peynir ve ekmek yemektedir. Dört beş yaşındaki küçük kız Peter ile hemen arkadaş olur. Peter köyün tüm keçilerini otlatmaktadır. Büyükbabanın da iki keçisi vardır. Heidi de onunla gider. Heidi üstünde basit elbisesi ve çıplak ayakları ile dolaşmaktadır. Heidi’nin arkadaşı, küçük keçi çobanı Peter, açgözlü, obur, saf, korkusuz ve beceriklidir. Peter anne ve büyük annesi ile yaşamaktadır. Fakir bir ailedir. Ama buna rağmen onların ayakkabıları vardır. Bu çocuklar, yanında kalıp çalıştıkları evin büyüklerine anne ve baba deme zorunlulukları vardı. Peter bir "Verdingkind"dir.

    Teyze döner. Heidi tavan arasındaki odasını hazırlar. Sabahları Peter ile keçileri otlatmaya götürür.
    Alm Amca (Büyük Baba) yetmiş yaşında. Oğlunun ölümünden sonra dedikodulardan uzaklaşır. Az konuşur. Kendi ihtiyaçlarını görür. Uzun boylu, güçlü. Marangoz. Evleri, eşyaları onarır.
    Ta ki akrabaları Heidi’nin yanlarında okula başlamasını istemesine dek, doğa ile iç içe ahenkli bir yaşam sürerler. Heidi’yi götürürler. Dede yalnız kalır. O sene zor geçer. Heidi şehirdeki büyük evde kapalı kalır. Kurallar ve cezalar vardır. Sakat kız Clara’yla iyi anlaşır. Okumayı da çabucak söker. Eve Büyükanne gelince mutludur.
    Yazın dedesinin yanına döner, Peter’e okuma yazma öğretir. Dedesi köydeki evi onarır. Oraya yerleşirler.
Heidi iyiliksever bir çocuktur. Küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş olmasına rağmen sevinç içinde büyür. Gittiği yerlerde çabucak kendisine göre arkadaşlar edinmesi de onun en önemli özelliklerinden bir tanesidir. Annesi ve babası ölen Heidi nin teyzesi ona 8 yaşına kadar bakmıştır ama çoğu zaman Heidi yi çıkarları için kullanmıştır. Her gittiği yerde insanlar tarafından beğenilen bir karakterdir. Herkesle çok iyi anlaşan bir çocuk olduğunun göstergesi de dedesiyle hemen anlaşmasıdır. Buna eminim ki Heidi hepimizin kalbinde yer tutan ve bir kitap kahramanı olsa bile çok sevilen bir karakterdir.
    Şehirdeki akrabası sakat kız Clara’yı da yanlarına getirirler. Yürüyemeyen kız, iki çocukla mutludur. Dedesi’nin yardımıyla ayaklarını hareket ettiren Clara yere basar, doğrulur ve bir süre sonra yürür. Bunda doğal hayatın, beslenmenin ve sevgi faktörün etkisi de büyüktür.
    İsviçre dağlarının eteğindeki Mainfeld Köyü yamacında büyükbabası ile yaşamaya giden Heidi'nin duygusal macerası, tüm dünya çocukları tarafından severek okunuyor.
    Çizgi film kahramanı Heidi’nin roman kitabı ve filmi de ünlüdür. Heidi ilk defa 1937 yılında Amerika'da çevrildi. Daha sonra 1952, 1968, 1974 Japon çizgi filmi olarak dünyada ilgi gördü. 1978 yılında 26 dizi olarak İsviçre'de gösterime girdi. Dünya çocuk klasiklerinden Heidi, en son olarak 10 Aralık 2015 tarihinden itibaren sinemalarda yine gösterime girdi.

İsmail Güner

Kategori: 

Yorumlar

Turan  kullanıcısının resmi

Turan (doğrulanmadı) tarafından tarihinde gönderildi

Bunlar gerçek mi?

Bunları Okudunuz mu?

04/20/2024 - 16:37
03/31/2024 - 21:39
03/21/2024 - 04:53
01/14/2024 - 19:15

Hapishane Edebiyatı

Ümüş Eylül Hapishane Dergisinin 51. Sayı...
Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Nisan-Mayıs-Haziran 2024 tarihli 51. sayısı...
TEK KİŞİLİK HÜCREDE YAZILAN BİR ÖYKÜ: DE...
               Mahallenin kimi çocukları ondan hem korkar hem de onunla uğraşmaktan vazgeçmezdi kargalar...
Duvarları delen çizgiler
Balıkesir Burhaniye yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet. 10 Aralık'ta Insan hakları haftasında, Burhaniye Yerel Demokrasi ve Insan Hakları Gündemi...

Konuk Yazarlar

Mivan’ın bakışı Bahri’nin ağıdı/ Uğur YI...
  Neyse bir ihtimal dedik, başladık isteklerimizi sıralamaya: “Bahri arkadaş sen kuzeninin çok güzel saat yaptığını…” daha sözümü bitirmeden, “...
Utanmak/ Sıdo için/ Sevda KURAN
  Fakiri, zengini, orta hallisi, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni'si, hacısı, hocası, orospusu, delisi ve de pavyon kabadayıları, sarhoşlarıyla...
Girit Leblebisi
  Ben vakitlice davranmış, gün batımını da izlemek için kahvelerin gürültüsünden uzakça bir bankı gözüme kestirip oturmuştum. Bir süre sonra,...