Okulsuz Bir Köy

Murat Özgöl kullanıcısının resmi
...

Demirciler köyünde okul olmadığını öğrendiğim zaman, doğrusu çok şaşırdım. Artık ülkemizin doğusunda bile okulsuz köy kalmamışken, Türkiye’nin kalbi olan Marmara bölgesinde ve sanayinin en yoğun olduğu Kocaeli kentine bağlı, bir ilçenin sınırları içindeki köyde, okul olmaması büyük bir eksikliktir. 

Köyünde okul olmayan köy muhtarı ne iş yapıyor.  Köyüne okul yapılması için mücadele etti mi? Kaç defa yetkililere gidip bu sorunu dile getirdi.  Ya vali, kaymakam, belediye başkanları, il eğitim müdürü, köyde okul olmadığını bilmiyorlar mı? Biliyorlarsa neden bir okul yaptırma girişiminde bulunmuyorlar. Hani köylü milletin efendisiydi, ne çabuk unuttular.

Yaptıkları hizmetten, projelerinden ve yatırımlarından her gün söz edenler, bir köye küçücük bir okul yaptıramıyorlar mı? Ya ilçe eğitim müdürü, okulu olmayan köyleri neden okulu yok diye, hiç merak etmiyor mu? Vali, kaymakam, belediye başkanı bunların görevleri nelerdir. Görev bilinciyle hareket eden bir görevli yok mu?

Daha önce gazetemizde çıkan bir haberde, demirciler köyüne ait eski para birimi ile 16 trilyon değerin bir arsanın, vali, kaymakam ve köy muhtarının da içinde olduğu bir pazarlıkla, Dilovası Makinacılar OSB’ye devredildiği iddiası vardı. Bu arsanın karşılığında köye hizmet götürülecekti. Söylentilere göre sadece 100 bin liralık bir onarım yapılmış köye. Peki, geriye kalan paraya ne oldu, kimin cebine girdi kimse sorguluyor mu? Yoksa herkes kaderine razı mı?

Yanlış duymadınız arsanın değerinin 16 trilyon olduğu söyleniyor. O parayla köye kaç tane okul ve kültür merkezi yaptırılırdı hiç düşündünüz mü?

Ben düşündüm, düşününce de taşıma sistem ile başka köye okula giden, çocukların yerine kış soğuğunda yüreğim yangın yerine döndü. Yaz sıcağında da buz kesti ellerim.

Dilovası Makinacılar OSB aldığı arsanın yerine neden köye okul yaptırmıyor. Oraya adını verdiği güzel bir okul yaptırsa ne kaybeder. Kaybetmez aksine saygınlık kazanır, değer kazanır. Üstelik parasız yapmayacak, aldığı arsa karşılığında yapacak.  Yazıktır günahtır, herkes elini vicdanına koysun ona göre hareket etsin.

Köylülerde öyle boş boş durmasınlar, kimse bir şey yapmıyorsa onlar harekete geçsinler. Köylerine okul yapmak için, bir kampanya başlatsınlar mesela.  Al kampanyanın adı da benden;  OKULUMUZU YAPIYORUZ, BİR TAŞTA SEN KOY. Aralarında seçtikleri temsilciler, valiye, kaymakama, belediye başkanlarına gitsinler, seslerini Ankara’ya duyursunlar, tüm fabrikaları tek tek dolaşıp yardım istesinler. Basında, sosyal medyada kampanyalarını anlatsınlar. Seslerini Türkiye’nin her yerine duyursunlar. İnanın başka ülkelerden bile ilgilenenler olacak.

Ve görecekler bir daha ki sezonda çocukları kendi okullarında ders başı yapacak. Yapacakları işe önce inansınlar, sonra yola çıksınlar.

Kategori: 

Hapishane Edebiyatı

Ümüş Eylül Hapishane Dergisinin 51. Sayı...
Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Nisan-Mayıs-Haziran 2024 tarihli 51. sayısı...
TEK KİŞİLİK HÜCREDE YAZILAN BİR ÖYKÜ: DE...
               Mahallenin kimi çocukları ondan hem korkar hem de onunla uğraşmaktan vazgeçmezdi kargalar...
Duvarları delen çizgiler
Balıkesir Burhaniye yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet. 10 Aralık'ta Insan hakları haftasında, Burhaniye Yerel Demokrasi ve Insan Hakları Gündemi...

Konuk Yazarlar

Mivan’ın bakışı Bahri’nin ağıdı/ Uğur YI...
  Neyse bir ihtimal dedik, başladık isteklerimizi sıralamaya: “Bahri arkadaş sen kuzeninin çok güzel saat yaptığını…” daha sözümü bitirmeden, “...
Utanmak/ Sıdo için/ Sevda KURAN
  Fakiri, zengini, orta hallisi, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni'si, hacısı, hocası, orospusu, delisi ve de pavyon kabadayıları, sarhoşlarıyla...
Girit Leblebisi
  Ben vakitlice davranmış, gün batımını da izlemek için kahvelerin gürültüsünden uzakça bir bankı gözüme kestirip oturmuştum. Bir süre sonra,...