
İnsanların yaşamlarında hep çile dolu bir ömür ve sabırla geçen günlerde, özellikle bu yaşam küçük kasaba ve köylerde ise, bu şartları daha da zorlaştırır. Bu yaşanılan yerlerde yani; köy, kasaba, kırlarda geceleri ısınmak için ateşler yakılır. Bu ateşlerden sıçrayan küçük çıngılar vardır. Savrulur etrafa, gökten yıldızların kayması gibi saçılır etrafa. Bir an olsun bu savrulmaları seyrederken, hayallere dalarsın ve nice anılarını o savrulan çıngılarda yaşarsın. İşte kitabın yazarı İsmail Güner de bu yaşamdan kesitler alarak, bu yaşamın getirdiği acı tatlı olayları öyküleştirerek, bize bir çıngı ateşinde sunarak edebiyat dünyasına bir kitap daha hediye etti.
1967 Yılında Elbistan'ın Kistik (Günaltı) Köyü'nde dünyaya gelen Güner, 1980 Askeri Darbesi'nden henüz çocukken ailesi ile birlikte nasibini aldı. Çocukken çobanlık yaptı. İlkokuldan sonra Karadeniz’de bir süre ticaretle uğraştı. Ezilenlerin yanında yer alarak onlarla birlikte yürüdü. Çeşitli siyasi akımlarla tanıştı. Kısa bir dönem muhalif basında fahri muhabirlik yaptı. Tutuklandı. Tahliye olduktan sonra içinde bulunduğu koşullardan ötürü Avrupa’ya çıkmak zorunda kaldı. Fabrikalarda, temizlikte, gastronomide, yoksul ülkelere eski eşya gönderen işlerde çalıştı.
Nasyonal ve enternasyonal basın kartına sahip olan İsmail Güner İsviçre’nin Chur şehrinde yaşamaktadır. Güner’in pek çok dergi ve gazetede makale, öyküleri yayınlanmaktadır. Ayrıca çeşitli meslekten kimselerle röportaj yazarlığı da yapmaktadır. Yazarın “Bir Mültecinin Anıları” adlı ilk eserinden sonra “Dağın Öteki Yüzünde – IŞKIN” adlı romanı yayınlandı.
Güner'in, bir dönem yaşamından öyküleştirdiği kesitlerden oluşan "Savrulan Çıngı" adlı 173 sayfadan oluşan kitabı Cinius Yayınları tarafından yayınlanarak eylül ayından itibaren temin edebilirsiniz.
Metin AĞBUGA - Gazeteci