ADIM ADIM KATLİAM (1)

Ali Rıza Aksın kullanıcısının resmi
*Partiden büyük bir eleştiri aldık: ''Her şeyi bizden bekliyorsunuz, rolünüzü bir türlü oynayamadınız!'' Onu sırıtır gibi bir yüzle Mamo destekledi.

-Duyduk duymadık demeyin, bundan sonra partiye gelen *DGB'lileri kolundan tuttuğum gibi merdiven boşluğuna...!
Hüseyin Esendemir ve İsmet Temizsoy'la oturup bir çareyi hal düşündük. Bas-bariton sesiyle bir dizi öneride bulundu Esendemir.
-Vallaha adamlar haklı, eskiden böyle miydi? Geçen kurultayda, Hasan Yalçın bizden ''Örnek arkadaşlar'' diye söz etmişti. Şimdi öyle mi, başını alan yukarı... Ne varsa yukarıda?
-Gençliği ilgilendiren özgün politikalar geliştirmeliyiz.
-Peki nasıl? dedi İsmet, kendini beğenmiş bir edayla.
-Ülkemiz de dâhil, son on beş, yirmi günlük olayların bir listesini çıkaralım. Bakalım gençler neye ilgi duyuyorlar? Sorumluluktan kaçınan Esendemir,
-Vallaha bana uyar, dedi. Hem sen daha iyi yaparsın bunu...
 
Haydar'dan Kasım'a, Kasım'dan Dinçer'e, Dinçer'den de balkondaki gazetelere ulaştım.
Günlerden pazar. Aralığın birinden, on yedisine kadar olan gazeteleri alıp çıktım. Niyetim, ayın yirmisine kadar olan bütün gazeteleri taramak. Öyle de yaptım. Yalnız, haberleri anlaşılır kılmak hayli zamanımı aldı.
1 Aralık: 30 örgüt, Ecevit'e bir mektup yazarak anarşiyi önlemeye yönelik yasa tasarılarının, insan haklarını kısıtlayıcı hükümler içerdiğini belirttiler.
2 Aralık: İran'da askerler, Şah aleyhtarı kalabalığa ateş açarak bine yakın insanın ölümüne neden oldular.
3 Aralık: Türkeş, son anarşik olayları, ''Bir iç savaşın acı mesajları'' olarak değerlendirdi. Barzani'yle Celâl Talabani'nin kuvvetleri savaştı, 200 ölü...
4 Aralık: TGS, DİSK'in Türk-İş'e önerdiği işbirliği çağrısını destekledi.
5 Aralık: ABD, Türkiye'ye 50 milyon dolarlık yeni bir kredi açtı ve 109 milyon dolarlık borcunu erteledi. Sovyetlerle Afganistan arasında Dostluk, İyi Komşuluk ve İşbirliği Antlaşması imzalandı.
6 Aralık: Meclisin birleşik toplantısına muhalefet temsilcileri katılmadı. NATO, Türkiye'yle Portekiz'e askeri ve mali yardımda bulunacak...
7 Aralık: DİSK, Şah aleyhtarı eylemleri destekledi. MHP İl Başkanı Pehlivanlıoğlu, Mardin'in Kızıltepe İlçesinde kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü.
8 Aralık: Saldırıya uğrayan K.T.Ü Profesörlerinden Dr. Necdet Bulut öldü.
9 Aralık: Patronlar vergide değişikliği öngören hükümet tasarısının, ülkenin çıkarlarına ters düştüğünü öne sürdüler. Türkeş, can ve mal güvenliğinin kalmadığını, vatandaşların ümitsiz olduğunu iddia etti. Aydınlığın düzenlediği ‘Türkiye'de Anarşi’ konulu açık oturumda anarşinin kökeninde ABD’yle SSCB'nin olduğu öne sürüldü.
10 Aralık: Ticaret Bakanı, doğu ve güneydoğu için bir buçuk milyar liralık yatırım programı hazırladı. 78 Yılı Nobel Barış Ödülleri Norveç'in başkenti Oslo'da, İsrail Başbakanı Begin’le Mısır Devlet Başkanı Sedat'a verildi.
11 Aralık: Dışişleri Bakanlığı, ilticada bulunan teröristlerin, Türkiye'ye iadesi konusunda Almanya'yla anlaştı.
12 Aralık: Meclis Genel Kurulu, AP, MSP ve MHP'li üyelerin gelmeyişi üzerine toplanamadı. Sürgünde yaşayan Humeyni, İran ordusundaki genç subayları ayaklanmaya çağırdı. 35 ölü, 600 yaralı var. Kenan Evren, Tam Gün yasasını eleştirdi.
13 Aralık: MHP, ''Ülkenin iç harp görünümünde'' olduğunu söyledi.
14 Aralık: Eleman aranıyor! Almanca veya İngilizce bilen, ithalat ve ihracat işlerinden anlayan, en az iki yıl çalışmış elemanlar...
15 Aralık: 49'u adam öldürmek, 13'ü soygun yapmak ve 2'si patlayıcı madde atmak suçunu işlemiş, 137 kanun kaçağı yakalandı. AP'liler, hapishanede Yılmaz Güney'e film çevirme izni veren Başbakan ve Adalet Bakanı hakkında gensoru açılmasını istediler. Başbakan Ecevit, Norveç'ten Brüksel'e geçti. İran'ın Şiraz kentinde mezhep çatışmaları başladı. Askeri birlikler, 40 kişiyi öldürdü.
16 Aralık: Demirel, ''Cumhuriyetin geleceğiyle ilgili şüphe ve tereddütler mevcut...''
17 Aralık: 5 kişinin ölümü ve 13 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan ''Balgat Katliamı'' sanıklarından İsa Armağan’la arkadaşlarının yargılanmasına başlandı.
18 Aralık: Partiye çıkmaya cesaret edemediğimden okul çıkışı, bir Milliyet aldım. Demirel: ''Toprak işleyenin, su kullananın'' diyenler, ne bir avuç toprak kamulaştırdılar, ne dağıtabildiler. Adana'da TMMO Başkanı Akın Özdemir suikasta uğradı. Fenerbahçe, Eskişehirspor'u yendi: 1-0.
19 Aralık Salı: Görünüşte normal bir gün. Hüseyin Esendemir’le dernekte oturuyoruz. Liseli üyelerimiz gürültüyle içeri daldılar. Onların arkasından da İsmet. İsmet, masaya kitaplarını attı, pencerenin birini açtı, uzun uzun sigara içti.
 
-Ne yaptın, hazırladın mı?
-Hazır hazır…
Sonra hep birlikte gazetelere yumulduk: ''Bozbeyli genel başkanlıktan istifa etti!''
-Etsin! dedi Esendemir, çok mu gerekli sanki...
''İstanbul'da ucuzlayan tek gıda maddesi lüfer; 15 Lira. Ecevit, İsveç'te karşıt gösterilerle karşılandı. Adana'da ikisi ağır, üç kişi yaralandı.''
Aynı günün akşamı, faşistlerin Çiçek Sineması’na bomba attıklarını, eylemden, tesadüfen orada bulunan M. Çetin'in köylüsü Salman Ilıksoy'un sorumlu tutulduğunu, Salman'ın canını zor kurtardığını, seyircilerin, ''Müslüman Türkiye, Komünistlere ölüm!'' diyerek CHP Binasına yönlendirildiğini ertesi gün öğrenebildim ancak.
20 Aralık, Çarşamba: Faşistlerin, Çiçek Sineması’na misilleme yapıyormuşçasına Yeni Mahalle'deki Akın Kıraathanesi'ne patlayıcı attıklarını, 21 Aralık Perşembe Akşamı, Endüstri Meslek Lisesi öğretmenlerinden Mustafa Yüzbaşıoğlu'yla Haci Çolak'ın okul çıkışı vurulduklarını, Haci Çolak'ın hemen öldüğünü, Mustafa Yüzbaşıoğlu'nun sedyeyle acile götürülürken, ''Korkmayın, ben ölmem'' diyerek gülümsediğini, arkadaşlarımızdan Yüksel'le M. Ali Nurhaklı'nın kanlarını vererek onu kurtarmaya çalıştıklarını öğrendim.
Suskun, gergin beklediğimiz, acıyla kıvrandığımız, Haydar'ın telefonun başından kalkmadığı, morallerin bozuk, faşistlerin atakta olduğu günler. Adeta gizli bir el, olayın teknik-psikolojik boyutunu merhale merhale örmüş, hızlandırmış, cuma günü de düğmeye basarak katliamı gerçekleştirmişti. Bize de dönüşü olmayan bir tünelde korkuyla ilerlemek kalmıştı.
 
19. 12. 2014, Zürich
 
Kırmızı Fare'den
 
*TİKP
 
*TİKP'nin Gençlik Örgütü

Kategori: 

Hapishane Edebiyatı

Ümüş Eylül Hapishane Dergisinin 51. Sayı...
Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Nisan-Mayıs-Haziran 2024 tarihli 51. sayısı...
TEK KİŞİLİK HÜCREDE YAZILAN BİR ÖYKÜ: DE...
               Mahallenin kimi çocukları ondan hem korkar hem de onunla uğraşmaktan vazgeçmezdi kargalar...
Duvarları delen çizgiler
Balıkesir Burhaniye yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet. 10 Aralık'ta Insan hakları haftasında, Burhaniye Yerel Demokrasi ve Insan Hakları Gündemi...

Konuk Yazarlar

"BİZ BAŞKA TÜRLÜ SEVERDİK BİRBİRİMİ...
Derken, Galata Yokuşu'nun oralarda, yeni kurulmuş bir ajansta iş buldum. Burada getir götür işlerine bakacak ve Tünel'den başlayıp, Levent'e...
Mivan’ın bakışı Bahri’nin ağıdı/ Uğur YI...
  Neyse bir ihtimal dedik, başladık isteklerimizi sıralamaya: “Bahri arkadaş sen kuzeninin çok güzel saat yaptığını…” daha sözümü bitirmeden, “...
Utanmak/ Sıdo için/ Sevda KURAN
  Fakiri, zengini, orta hallisi, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni'si, hacısı, hocası, orospusu, delisi ve de pavyon kabadayıları, sarhoşlarıyla...