Van Hapishanesi "EĞİTİM KURUMU" Kitabımı Yasakladı.

Adil Okay kullanıcısının resmi
Yine bir hapishanede Ütopya Yayınlarından çıkan "Hapishanelere Esinti Yollayalım "adlı "yasal" kitabım yasaklanmış... Yine diyorum zira bu durum sık sık başıma geliyor.

Bu kez yasak kararını Van hapishanesinde adının başında  "Eğitim" olan bir kurul almış. Aynı kurul eş zamanlı olarak birçok skandal karara imza atmış. Örneğin "Tutuklu gazeteci Nedim Türfent'e gönderilen Musa Anter'in "Vakayiname" adlı kitabı, "Devletin bölünmez bütünlüğünü tehlikeye düşüreceği ve kaos ortamı oluşturmaya çalışıldığı" iddiasıyla verilmemiş.
Daha önce de "Arkası Yarın" adlı romanım yasaklanmıştı.
Aynı kitaplar başka birçok hapishanede ise serbest. Kitapevlerinde yasal satılıyor. Yani korsan değil yasak değil.
Hukuk garabetleri...Memlekette okumaz yazmaz "Eğitim Kurum"ları çoğalıyor.
Ülke giderek karanlığa gömülüyor.
Biz yine de 2019'da karanlığın saltanatına son vermek umuduyla yazmaya konuşmaya yürümeye devam edeceğiz.
Van hapishanesinden Ayhan Kaçak'ın konuyla ilgili mektubunun bütününü ve cezaevi Eğitim Kurumu'nun gerekçeli kararını aşağıdaki bağlantıdan okuyabilirsiniz.
Adil Okay
***
Sevgili Adil Arkadaş Merhaba ;
            İçimde bulunan tüm güzellikler adına seni ve yanında bulunan tüm aile,  dost ve arkadaşları selamlıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
            Değerli Mamoste, Ekim ayında göndermiş olduğun ‘’Hapishanelere Esinti Yollayalım ‘’ ve ‘’İçeriden Dışarıya Fotoğraf ‘’ adlı kitapları aldım. Öncellikle büyük teşekkürlerimi sunmak istiyorum.
            Biliyorsunuz bize gelen mektup, dergi, kitap vb. tüm eşya ve materyaller incelenip, kendilerince ‘’uygun ‘’ veya ‘’yasaklı’’ kararı alınıp öyle veriliyor. Tabi bu son üç yılda hak ihlalleri ve keyfi muamelelerden en fazla nasibini alan zindanlar olmuştur. Dışarının siyasal kaosusun yansımaları o kadar oluyor ki, mahkemelerce yasaklanmayan bir kitap bile, keyfi yaklaşımlardan dolayalı verilmiyor. Aynen ‘’Hapishanelere Esinti Yollayalım ‘’ adlı gönderdiğiniz kitaptaki gibi.
            Cezaevi Eğitim Kurulu göndermiş olduğunuz ‘Hapishanelere ESİNTİ Yollayalım ‘’ isimli Kitabınızı ‘’Kurum güvenliğinizi zafiyete uğratacağı. ‘’ sözde nedenden dolayı verilmedi. Geniş gerekçesini size de gönderiyorum. Bir üst mahkemeye itirazda bulunmuşum. Değişen bir şey olmayacak ama tüm iç hukuku bitirince AİHM ‘e kadar taşıyacağımı belirtmek isterim.
Değerli Adil hocam; doğrusu verilmeyen kitabınızın içeriğini biraz da merak ettim. Bir buçuk yıldan az cezam kalmış. Dışarıda mutlaka okuyacağım.
            Bulunduğum cezaevinde 300 ‘ e yakın arkadaşız. Bilinen sıkıntılar dışında genel durumuzu iyidir. Dışarıdaki genel siyasal süreci de takip edebiliyor. Gelinen aşamada kriz ve var olan kaotik durum derinleşerek devam edeceğinizi düşünüyorum. Umarım tüm üleşkede yaşanan bu olumsuz durum bir an önce doğal, krizsiz, sorunsuz mecracına döner.
            Değerli Mamoste, bu kısa mektupta hem bir merhaba vermek hem de kitapların yetiştiğine dair haber vermek istedim.
            Tekrardan en içten selam ve sevgilerimi gönderir saygılarımı sunuyorum, yanımda bulunan tüm arkadaşların da selamları var.
            Selam ve saygılarımla
YÜKSEK GÜVENLİKLİ CEZAEVİ C/14  VAN

 

Hapishane Edebiyatı

Ümüş Eylül Hapishane Dergisinin 51. Sayı...
Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Nisan-Mayıs-Haziran 2024 tarihli 51. sayısı...
TEK KİŞİLİK HÜCREDE YAZILAN BİR ÖYKÜ: DE...
               Mahallenin kimi çocukları ondan hem korkar hem de onunla uğraşmaktan vazgeçmezdi kargalar...
Duvarları delen çizgiler
Balıkesir Burhaniye yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet. 10 Aralık'ta Insan hakları haftasında, Burhaniye Yerel Demokrasi ve Insan Hakları Gündemi...

Konuk Yazarlar

"BİZ BAŞKA TÜRLÜ SEVERDİK BİRBİRİMİ...
Derken, Galata Yokuşu'nun oralarda, yeni kurulmuş bir ajansta iş buldum. Burada getir götür işlerine bakacak ve Tünel'den başlayıp, Levent'e...
Mivan’ın bakışı Bahri’nin ağıdı/ Uğur YI...
  Neyse bir ihtimal dedik, başladık isteklerimizi sıralamaya: “Bahri arkadaş sen kuzeninin çok güzel saat yaptığını…” daha sözümü bitirmeden, “...
Utanmak/ Sıdo için/ Sevda KURAN
  Fakiri, zengini, orta hallisi, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni'si, hacısı, hocası, orospusu, delisi ve de pavyon kabadayıları, sarhoşlarıyla...