Kadim Aleviler Birliği "Tüzük"

Ali Rıza Aksın kullanıcısının resmi
KADİM ALEVİLER BİRLİĞİ

 

TÜZÜK

Madde 1. Derneğimiz ve Merkezi:

a. Biriliğimiz (Derneğimiz), “KADİM ALEVİLER BİRLİĞİ” adını taşır ve kısaca “KAB" olarak yazılır.

b. Logosu üzerinde çalışılmaktadır.

c. KAB'ın merkezi adresi: “KAB" İsviçre yasalarınca kurulmuş olup (...) numarası ile tescil edilmiştir.

Resmî web sitesi:

E- mail adresi:

d. KAB gerek gördüğünde yetkili makamlardan izin alarak diğer ülkelerde de açılacaktır.

e. KAB, değişik coğrafyalara yayılmış olan kadim Alevi inancının demokratik kurumudur. Çalışma alanı tüm dünya ülkeleridir. KAB, kısa, uzun hedefleri doğrultusunda, gerek gördüğünde ulusal ve uluslararası devlet-sivil toplum örgütleri, resmi, yarı resmi kuruluşlarla, gerçek- tüzel kişilerle (dernek, vakıf, sendika, şirket) ve siyasi partilerle ilişki kurup işbirliği yapabilir.

Madde 2. Kadim Aleviler Birliği'nin Aleviliğe Bakışı

KAB, Aleviliği; Paleotolik Çağları (Buzul Çağını) izleyen Neolitik Dönemi’n başında, Bereketli Hilal'in kuzeyinde, Urfa, Mardin, Karacadağ eteklerinde insanların topluca yaşadıkları andan itibaren oluşmuş, Obeyd- Halaf, Sümer, Luvi, Hatti, Hitit, Hurri vb. kültürlere analık etmiş eşitlikçi bir doğa dini (inancı) olarak görür.

KAB, Aleviliği; yukarı Mezopotamyadan Anadoluya A-Luvier-Işıkçılar, Roma-Bizans'a Işıkçılar olarak geçmiş, Selçuklu- Osmanlı'da, Işıkçılar, Bektaşiler, Vefailer, Kalenderiler, Haydariler, Babailer, Rea Hak, Kızılbaşlar, Batiniler, Hurufiler olarak zuhur etmiş, bitki ve canlıları kutsayan, ekolojik bir denge içinde insanı yücelten, eşitlikçi bir sevgi dini olarak görür.

Alevilik anlayışımız; kadimden kalma, "Varlığın Birliğine" inanan, bu yönüyle Semavi dinlerden ayrılan, evreni kutsayan, devinim ve dönüşümü "Semah" ile sembolize eden, semahı ibadetinin eksenine koyan, kadın erkek eşitliğine, sevgiye, müziğe ve bilime dayalı, 72 milleti aynı nazarda gören, Ocak- Pir- Talip ekseninde oluşan bir evrenselliği temsil eder.

KAB, şekilciliği reddeden, kâmil insan öğretisiyle insanı değiştirmeyi amaç edinen, mutluluğu dünyada arayan, insanlığın binlerce yıllık bilgi birikimini özümsemiş evrensel bir inanç, felsefe, kültür ve yaşam biçimi olarak görür Aleviliği.

KAB, toprağın doğurganlığıyla kadını (yeri), yağmurun yağışıyla erkeği (göğü) kutsayan, bolluğun, bereketin ve doğurganlığın sembolü ana kültüyle kadını yücelten, posta oturtan bir anlayışın devamıdır.

Madde 3. Kadim Aleviler Birliği'nin (KAB'ın) Amaçları:

KAB, başta Anadolu-Mezopotamya Alevileri olmak üzere yeryüzüne dağılmış, ırki, dini (Semavi dinlerden) kaygulardan arınmış, Alevi, Bektaşi, Kızılbaş, Batini, Ehli Hak, Yarsani (Kakai), Ezidi, Şahbek gibi adlarla anılan ve haklarını savunan demokratik bir kuruluştur.

KAB, devlet Aleviliğinin son bulması, "Nüfusumuzun % 99'u Müslümandır diyerek," 20 milyon Alevi’yi görmemezlikten gelen Diyanetin kaldırılması, kendini finas da dahil her çeşit inancın eşit, özgür temsiliyeti, demokratik haklarının yasal güvenceye alınması, cemevlerinin, bilim, kültür, inanç merkezleri olarak kabülü için çalışır.

KAB, başta Hacı Bektaş Dergahı’ı olmak üzere, Alevi dergahlarının yönetim ve bakımının Alevi kurumlarına veya yerel yönetimlere bırakılmalısı için çalışır.

KAB, ayrımcılık üreten nüfus cüzdanımızdaki din hanesinin çıkartılması için çalışır.

KAB, Aleviliği aşağılayan; ders kitapları, sözlükler, ansiklopediler ve Milli Eğitim Bakanlığınca önerilen yardımcı kitapların kaldırılması için çalışır.

KAB, Alevilerin, can, mal ve namuslarının kimsenin güvencesine bırakılmamasını, tarikat, mafya, İŞİD ve linç gruplarına karşı meşru müdafaa haklarının bizzat kendilerince sağlanmasını, Maraş, Gazi, Madımak vb. saldırılara karşı sessiz ve tepkisiz kalınmamasını öğütler.

KAB, Aleviliği İslam öncesi gören, devletle çalışmayı reddeden Alevi kurumlarını kardeş bilerek birlikte hareket eder. Ancak, bunlardan inancımıza, tarihsel özümüze, ilke, adab ve ahlakımıza uymayanlarıyla da ayrıca mücadele eder.

KAB, geçtiğimiz hassas süreci gözeterek, Siyasal İslam’a mesafeli, dernek, parti ve kurumlarla asgari müştereklerde buluşarak, birleşik, güçlü bir Alevi hareketi yaratmayı amaçlar. Ama bunu "İslam’ın Özüyüz” diyen Şii-İslam anlayışıyla uzlaşmadan yapar.

KAB, Alevilerin inançsal, kültürel, ekonomik, siyasal hak ihlallerine karşı mücadele eder.

a. Çocuklarımızın tabi tutuldukları zorunlu din derslerine ve bu bağlamda oluşan baskı, dayak ve tacize,

b. Alevilerin işe alınmıyor oluşlarına ve işten atılmalarına,

c. Alevileri bıktırmaya yönelik soruşturma ve kovuşturmalara,

d. İş yeri mobinglerine (psiko teröre),

e. Alevi kadınlarının yaşam tarzına, oturup kalkmasına, giyim kuşamına karşı gösterilen tahammülsüzlüğe,

f. Günlük yaşamda ve basın yoluyla kadınlarımıza yönelik çirkinliklere, sarkıntı, taciz ve tecavüzlere,

g. Aile, çocuk ve gençlerimize karşı uygulanmakta olan kotalara, yasaklara, korkutma, ve yıldırmalara,

h. Alevilere hizmet götürülmüyor oluşuna,

i- Müslümanlarla iç içe yaşadığımız yerlerde, bizleri yıldırmaya yönelik Ramazan Ayı uygulamalarına, yüksek sesle ezan okumalara,

j. Sıradan Alevilerin ve Alevi işverenlerinin, devletin destek, fon ve teşviklerinden mahrum bırakılmalarına,

k. Devlet dairelerinde (Kışla, karakol, cezaevi, emniyet) sırf Alevi oldukları için "Bugün git yarın gel" uygulamalarına, rüşvetle iş görme alışkanlığına karşı kararlılıkla mücadele eder.

KAB, bu aşamada Alevileri herhangi bir siyasi partide değil de kendi öz örgütleri ve ana sorunları etrafında örgütler. Ancak, hemen her seçimde demokrasinin ve Alevilerin çıkarını gözeterek somut bir seçim siyaseti önerir.

KAB, her koşulda Alevilerin (örgütsel-inançsal) çıkarını esas alır. İslam- Türk faşizmine karşı ezilen kimliklerle, sömürüye karşı direnen sınıf, parti ve katmanlarla dayanışmayı şart koşar.

KAB, Anadolu'da yaşayan halkların demokratik taleplerinin kanla bastırılmasına, dillerinin ve dinlerinin yasaklanmasına, vekillerinin tutuklanmasına ititraz eder; uluslararası belgelere, insan haklarına ve temel özgürlüklere dayalı, eşitlikçi, özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu demokratik bir Anayasa için çalışır.

KAB, bizi Batı'yla buluşturan, ırkçılık, dincilik içermeyen, cumhuriyet ile kazanılmış bazı üst yapı devrimlerinin korunmasından yanadır. Eğitim ve Öğretimin dinden arındırılması, laik, bilimsel, demokratik bir içeriğe kavuşması için çalışır.

KAB, Alevi Kültürü de dahil, ırkçı, dinci kaygılarla su altında bırakılan, çürümeye terk edilen, çalınan, kaçırılan kültürel mirasımızı korumaya çalışır.

KAB, kâr, rant ve siyasi gerekçelerle Alevilerin doğalarının tahrip edilmesine, göçertilmelerine, kaçırtılmalarına, demografik yapılarının bozulmasına karşı çıkar.

KAB, çocuklarımızın, inanç, öğreti ve kültürleri doğrultusunda çağdaş bir eğitim almaları, haklarının güçlendirilmesi, düşünce ve vicdan özgürlüklerinin korunması, gelişime açık, yaratıcı, üretici olmaları, bilimsel bir eğitimden geçmeleri, yaşadıkları topluma katkı sunmaları için çabalar.

KAB, muhtaç ve mağdurlara yardım edilmesi, yaşlıların bakım ve iaşesi, çocuk, genç ve kadınlara yönelik çalışmaların güçlendirilmesine (sosyal konut, hastane, kreş, huzurevi, spor alanlarının açılmasına) destek sunar.

KAB, Alevilik, Kürtlük, emek düşmanlığı üzerinde gelişen, Tarikat-İŞİD-Mafya desteğiyle sistemini pekiştiren iktidarlara karşı demokratik bir cephede yer alır. Demokratik Cephe; Siyasal İslam’la çelişen, sınıf, katman, ulus, inanç ve halkların tümünü kapsar.

Madde 4. KAB amaçlarını nasıl gerçekleştirir?

a. Araştırmalar yapar, kurs, konferans, seminer, panel, sempozyum, semah, müzik, saz, tiyatro, halk oyunları, gezi, toplantı, sergi, fuar, festival gibi etkinlikler yürütür, yarışmalar düzenler.

b. Gerekli bilgi, belge, doküman ve yayınları sağlar, dokümantasyon merkezi oluşturur, gazete, dergi, kitap ve bülten gibi yayınlar çıkarır,

c. Yasalar çerçevesinde yardım toplar, yurt içinde ve dışında bağış kabul eder.

d. İhtiyacı olan gelirleri temin e yönelik, iktisadi, ticari, sanayi işletmeler kurar, işletir.

e. Üyeleri için lokal açar, sosyal, kültürel tesisler kurar...

f. Üyelerinin birliğini pekiştirmeye yönelik, yemekli toplantılar, konserler, tiyatro, sergi, spor, gezi ve eğlenceli etkinlikler düzenler...

g. KAB, Faaliyetleri için iktiyaç duyduğu taşınır taşınmaz malları satın alabilir, satabilir, kiralayabilir, kiraya verebilir, rehin-ipotek haklarını kullanabilir ve bu taşınmazlar üzerinde hak tesis edebilir.

h. Amacını gerçekleştirmek için yurt içi ve dışında, vakıf, federasyon, konfederasyon kurabilir veya başka bir federasyona veya konfederasyona katılabilir.

i. Uluslararası faaliyetlere katılabilir, yurt dışındaki dernek ve kuruluşlara üye olabilir, bu kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütebilir.

j. Dernek kanunları çerçevesinde, dernek, vakıf, kamu kurum ve kuruluşları ile görev alanlarına giren konularda ortak projeler yürütebilir.

k. KAB, üyelerinin zaruri ihtiyaçlarını karşılamaya yarayan kredi alımları için sandık kurabilir, başarılı gençlerine burs verir.

l. Gerekli yerlerde temsilcilikler açabilir.

m. Amacı ile ilgisi bulunan alanlarda, diğer dernek, vakıf, sendika ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak amaca yönelik plâtformlar oluşturabilir.

n. Tüzüğüne uygun olarak taraftarlarından yardım ve bağış alabilir, verebilir, şartlı şartsız vasiyetleri kabul edebilir.

o. "Kadim Aleviler" adı altında cemevleri, Kültür Merkezleri açabilir, inşa edebilir.

ö. Amacı doğrultusunda kanunların yasaklamadığı her türlü faaliyette bulunabilir.

Madde 5. Kadim Aleviler Birliği'nin (KAB'ın) İlkeleri:

a. Kadim Aleviler Birliği, İslam-Türk Senteziyle formüle edilen, ırkçı, gerici, cinsiyetçi anlayışın yerine, çoğulcu, eşitlikçi, barışçıl bir yapılanmayı savunur; değişik inanç ve kültürleri imhayı amaçlayan zihniyete karşı farklılıklarımızı bir zenginlik olarak görür. Bu anlayışla yakın tarihimizdeki Türkmen, Rum, Ermeni, Yahudi, Süryani, Ezidi, Kürt ve Alevi katliamlarını lanetleyip mahkûm eder.

b. KAB, Alevilerin etnik, dini, fraksiyonel, partisel çıkarlara angaje edilmeye çalışıldığı, herkesin kendi Alevisini yaratmaya çalıştığı bu koşullarda, barışı, eşitliği, birliği, kardeşliği ve sevgiyi egemen kılan yeni bir duruşu simgeler.

c. KAB, bize dayatılan iç savaş tehlikesine karşı iç barışı savunur; temel halk güçlerine dayalı, demokratik, meşru bir hak arama yolunu seçer. Dayanışma ve ittifaklarını bu temel ilkeyi riziko etmeyecek şekilde yapar.

d. Laik, bilimsel, demokratik bir toplum modelini hedef alır.

e. Hak, Evren, İnsan esaslı bir Aleviliği savunur.

f. Irkçılığa, milliyetçiliğe, cinsiyetçiliğe, faşizme ve kökten dinciliğe karşı halkların kardeşliğini savunur.

g. Cemlerinde "Pir-Ana", örgütlerindeyse bir kadın bir erkekten oluşan eş başkanlık sistemini hayata geçirir.

h. Aleviliği özüne uygun şekilde yaşar, yayar, yapılandırır.

i. Pir seçimini, Yönetim Kurulundaki (YK) pirler, o yörenin Alevileri ve cemevlerinin rızalığı ve tercihiyle yapar. Rızalığın oluşmadığı koşullarda seçime gider. KAB, inisiyatifi dışında kalan, YK ile çalışmayan, başına buyruk bir “Seçici Kurulunu” reddeder.

j. KAB, “Varlığın Birliği” diyerek, “İnsan Evren” birlikteliğine inanan ocak dedeleriyle, yola sadık, liyakat sahibi pirlerin birlikteliğinden yanadır. Ancak, ileride, demokratikleşmenin içselleştiği kent koşullarında, pir olmaya yetkili kişilerin seçiminden yanadır.

k. KAB, “Yol bir sürek binbirdir” ilkesini zamanla süreklerin birleştiği özgün bir Aleviliğe dönüşümünden yanadır.

l. KAB, herkesin fikrini özgürce söylediği demokratik bir ortam oluşturur. Uygulamada çoğunluğun kararını esas almakla birlikte azınlığın realist fikir ve projelerini bir zenginlik olarak görüp hayata geçirir.

m. Cemevlerimiz, inancımızın pratikte uygulandığı, kardeşliğin (musahipliğin) hayata geçirildiği, öğretimizin bir müfredat dahilinde çocuklarımıza öğretildiği, okullu, sınıflı, eğitim merkezlerine dönüşmelidir.

n. KAB, hiçbir parti, örgüt ve sınıfın hizmetine girmez. İttifaklarını, seçimlerle ilgili tavrını, Alevilerin çıkarını gözeterek yapar.

o. KAB, Alevilerin; cemevi, dernek, vakıf ve siyasi partilerde örgütlenmelerini, eğer bunun koşulları yoksa kendilerine yakın örgüt ve partilerde temsiliyetlerini savunur.

ö. KAB, öğretisi gereği, tepeden en alt birime kadar kadınların eşit ve etkin olduğu bir örgütlülüğe gider. Zorunlu din dersine karşı çocuğunu korumada, sokak ve kitle örgütleri de dahil her çeşit hak aramada kadının aktif inisiyatifinden yanadır.

p. KAB, kaynaklarımızın eşit bölüşümünden yanadır. Adaletsiz gelir dağılımına itiraz eder. Merkezden yönetilmek yerine yerinden yönetimi savunur.

r. KAB, İşçi ve memurların, hayatlarını kolaylaştırmak için üretimden gelen güçlerini, grev, boykot ve toplu sözleşmelerle kullanabilecekleri, parti, sendika, dernek ve odalarda örgütlenebilecekleri bir sistemden yanadır.

Kategori: 

Hapishane Edebiyatı

Ümüş Eylül Hapishane Dergisinin 51. Sayı...
Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Nisan-Mayıs-Haziran 2024 tarihli 51. sayısı...
TEK KİŞİLİK HÜCREDE YAZILAN BİR ÖYKÜ: DE...
               Mahallenin kimi çocukları ondan hem korkar hem de onunla uğraşmaktan vazgeçmezdi kargalar...
Duvarları delen çizgiler
Balıkesir Burhaniye yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet. 10 Aralık'ta Insan hakları haftasında, Burhaniye Yerel Demokrasi ve Insan Hakları Gündemi...

Konuk Yazarlar

"BİZ BAŞKA TÜRLÜ SEVERDİK BİRBİRİMİ...
Derken, Galata Yokuşu'nun oralarda, yeni kurulmuş bir ajansta iş buldum. Burada getir götür işlerine bakacak ve Tünel'den başlayıp, Levent'e...
Mivan’ın bakışı Bahri’nin ağıdı/ Uğur YI...
  Neyse bir ihtimal dedik, başladık isteklerimizi sıralamaya: “Bahri arkadaş sen kuzeninin çok güzel saat yaptığını…” daha sözümü bitirmeden, “...
Utanmak/ Sıdo için/ Sevda KURAN
  Fakiri, zengini, orta hallisi, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni'si, hacısı, hocası, orospusu, delisi ve de pavyon kabadayıları, sarhoşlarıyla...