Mendil Sen Kokuyordu

İsmail Cömertoğlu kullanıcısının resmi
Necmettin Yalçınkaya, “Mendil Sen Kokuyordu” öykü kitabına bu adı 17 yıl evlat hasreti çeken bir annenin sözlerinden esinlenerek vermiştir.

17 sene boyunca ayrı kaldığı, sarıp koklayamadığı evladının, mendildeki terini koklayarak hasret gidermesini anlatan öykü yazarın açık, yalın ve akıcı anlatımıyla okuyucuya büyük bir haz veriyor.
Kitapta birbirinden güzel 29 öykü yer almaktadır. Öykülerin tadı okuyanın damağında kalıyor ve tekrar okumaya itiyor. Yazarın kitapta yer alan dört öyküsü Almancaya çevrilmiş,  “Bir Gün Mutlaka”  adlı öyküsü ise Tavkirar.com sitesinin şiir ve hikâye yarışmasında birincilik almıştır.
Yazar Necmettin Yalçınkaya ‘Mendil Sen Kokuyordu’ öykü kitabında Anadolu topraklarında yaşam mücadelesi veren inançlı, direngen, aşka, özgürlüğe, evlat sevgisine susayan insanların yaşam hikâyelerini anlatıyor. Büyük bir hazla okurken, olayları yaşayarak, aynı duyguları hissedeceksiniz. Yazarın şiir gibi akan doğal anlatımı müzik gibi ruhunuzu okşayacaktır. Öykülerdeki kahramanları bizden birileri hep. Onlarla kâh gülecek kâh düşünecek kâh onur duyacak kâh hislenerek ağlayacak, kâh zindan yollarında kâh zindan kapılarında beklemeye lanet okuyacak, kâh özgürlüğüne kavuşan tutsaklarla özgürlüğün tadına varacaksınız.
‘Sultan’ öyküsünü okuyunca da töreye lanet okuyacak, “Böyle töre yerin dibine batsın!” diyeceksiniz.
 Mahkeme kapılarını ve tutsaklığın, anne, baba, eş, kardeş ve çocuklar üzerinde yarattığı travmaları anlatan öyküler; o kahrolası süreci yaşayanların hafızalarını tazelemesini ve sonraki kuşakların gösterilmek istenmeyen, yok sayılan ülke gerçeklerinin bilinmesini sağlayacaktır.
Yazarın kendi kaleminden ‘Mendil Sen Kokuyordu’ öyküsünde bir bölüm:
 
“Gözyaşı musluklarını sonuna kadar açmışlardı. Sofradakiler de bu ağlama kervanına katılmakta gecikmediler… Halil’in annesi kendi dışında nelerin döndüğünü anlamış değildi hâlâ. Gözleri son günlerde iyice bozulmuş, hiçbir şeyi seçemez olmuştu.
 “Ana,” diyordu bir erkek. ‘Sana söylüyorum. Abim Halil bu!”
Ağlamalar, bağırtılar, sevinç naraları bahçeden dışarıya taşmıştı… Halil babasından koptu, anasına doğru olanca tüm hızıyla koştu, anasının ellerine sıkıca sarıldı; kana kana öptü, öptü…
Kadın, birden Halil’den sıyrıldı kurtardı kendini, eve doğru koşup girdi içeriye. Halil şaşkındı.
Sandığı açtı… Bir şeyler aradığı her halinden belliydi. İlk bakışta sararmış olduğu her haliyle belli olan, buruşmuş bez mendili bulunca rahatladığını hissetti…

Mendiliyle Halil’in yüzünde birikmiş boncuk boncuk terleri sildi. Mendili burnuna götürerek tekrar kokladı, olmadı bir kez daha kokladı… Birden bağırıp çağırmaya başladı:
“Halom!” diyordu. “Anan sana kurban olsun! Demek sen geldin ha? Yiğidim, aslanım!”
“Ah Halom… Senin yokluğunda, seni ne çok özledim bir bilsen! Seni her hatırladığımda hep bu mendildeki terini kokladım. Mendil sen kokuyordu. ”

Yazar Necmettin Yalçınkaya’nın Ozan Yayıncılıkta yayımlanmış 5 öykü kitabı bir de romanı vardır.
1.12 Eylül’de de Çok Güldük Netekim! Anamdan İnciler
2.Stres Bileziği Anamdan İnciler 2
3. Mendil Sen Kokuyordu (öykü)
4. On Çocuktuk (öykü)
5. Bir Yarım (öykü)
6.Elma Çiçeği (roman)
Ayrıca Yazar Necmettin Yalçınkaya’nın tüm edebiyatseverlerin kendilerini ifade edebilecekleri Edebiyatbahcesi.net web sitesi vardır.
17 Temmuz 2020
İsmail Cömertoğlu
 

Hapishane Edebiyatı

Ümüş Eylül Hapishane Dergisinin 51. Sayı...
Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Nisan-Mayıs-Haziran 2024 tarihli 51. sayısı...
TEK KİŞİLİK HÜCREDE YAZILAN BİR ÖYKÜ: DE...
               Mahallenin kimi çocukları ondan hem korkar hem de onunla uğraşmaktan vazgeçmezdi kargalar...
Duvarları delen çizgiler
Balıkesir Burhaniye yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet. 10 Aralık'ta Insan hakları haftasında, Burhaniye Yerel Demokrasi ve Insan Hakları Gündemi...

Konuk Yazarlar

"BİZ BAŞKA TÜRLÜ SEVERDİK BİRBİRİMİ...
Derken, Galata Yokuşu'nun oralarda, yeni kurulmuş bir ajansta iş buldum. Burada getir götür işlerine bakacak ve Tünel'den başlayıp, Levent'e...
Mivan’ın bakışı Bahri’nin ağıdı/ Uğur YI...
  Neyse bir ihtimal dedik, başladık isteklerimizi sıralamaya: “Bahri arkadaş sen kuzeninin çok güzel saat yaptığını…” daha sözümü bitirmeden, “...
Utanmak/ Sıdo için/ Sevda KURAN
  Fakiri, zengini, orta hallisi, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni'si, hacısı, hocası, orospusu, delisi ve de pavyon kabadayıları, sarhoşlarıyla...