Bir Balkan Esintisi Bayrampaşa

Edebiyat Bahcesi kullanıcısının resmi
Bir avuç futbol havarisi yüreklerini amatör rüzgarlara açar korkusuzca. Müthiş sıcak bir coşku ve heyecanla beşibiryerde gibi ışıldarlar ve etraflarını ışıldatırlar.

Artık ne soğuk engeli tanırlar ne yağmur ne çamur. Kirlenmenin olmadığı zamanlardır. Ne çelme takmayı düşünürler başkalarına ne de kıskançlık gibi ilkel duygu yanaşabilir yanlarına. Yıl, 1977 ve palabıyıklarını bura bura, göğsünü gere gere Hamza Güler başkanlığında... Rakıyı bile bir başına içen; Kâmil Yalnız. Futbolun içinden gelip onun inceliklerini içselleştirmiş, mütevazi bir Horasanlı olan Mehdi Horasanlı.

Bağırdığı zaman sesi, beş mahalle öteden duyulan; Neşet Gül ve Şeyh Bedreddin müritlerinden, ağır, vakur duruşuyla sınırsız hizmetini , hiç öne çıkarmayı sevmeyen; Nezir Neziroğlu. Anderlecht semtinin bir köşesinde sessiz sedasız "Topkapı" futbol takımını kurarlar. Güzel, güneşli günler yaşanır.

Zorluklar, mücadeleler, tökezlemeler derken, futbol takımı bu kez "FC. Bayrampaşa-Trakya" adıyla namını yürütür. Rumeli, Balkan rüzgârları esmeye başlar bu kez. Olsundu, nasıl olsa aynı amatör sevdanın lavları böyle de püskürebilir, “birçok ekibin canını yakabiliriz,” düşüncesiyle, sil baştan edilir. Verici, cömert, paylaşmayı seven, beyaz tenli olmasına inat; Demirali Esmer başkanlığında yine Kâmil Yalnız... Mavi gözleri, ışıldayan kel kafasıyla, bağırdığı zaman turnaların bile uçuş yönünü değiştiren bir çılgın Karadenizli, hamsi azmanı; Mahmut Abacı.

Bir dinleme ustası, konuştuğu az görülen; Hilmi Kasap. Tuhaf gülüşlerin bileşkesi Sadem. Bir yanıyla saf, diğer yanıyla da kendini uyanık sanan, basbariton sesiyle konuşan hoş bir yürek; Ahmet Aksoy. Kendi kozasında, sessizce ipek dokuyan bir görev insanı;Nezir Neziroğlu ile bu kez, FC. Bayrampaşa atını mahmuzlayıp onu şaha kaldıran İtalya çizmesinin güney ucundan bir Sicilyalı; Parravano Silvio'nun antrenörlüğünde yola çıkılır. Yaşlı kurt Silvio, çok renkliliği savunur ve başkanın olurlamasıyla takım iskeleti: Romen kaleci, biri defans, diğeri forvet iki Afrikalı genç ve yüksek teknikleri olan ama topla oynamayı seven Faslı gençlerle mücadele, 1980'li yıllardan günümüze sürdürülüyor.

Evet, yanlış okumadınız sevgili okuyucular, 30 yıldır; Chaue-see de Mons 13 numarada lokalleri olan ve pazar günleri oynanan; "İşçi Federasyonu'nda" birinci amatör ligin, şampiyonasında ikinci durumda olan Bayrampaşa, amatör heyecanını ve mücadelesini sürdürüyor. Türkiye liginde bir zamanlar fırtına gibi esen 1. lig takımı İstanbulspor'un renklerini övünçle günümüze taşıyor. Sarı forma, siyah şortları ve başarılarıyla.

Bayrampaşa lokaline uğrarsanız, üç ayaklı ! bir kedi görüp şaşarsınız, işte, ezilen kediyi ameliyat ettirip onu hayata kavuşturan, her sezon futbolcularına ayakkabı, forma, eşofman, çanta gibi gereksinmelerini karşılayıp onlara hizmet sunan bir başkan bakın neler söylüyor:

-Biliyor musun Nihat, senelerce hep Türk çocuklarına sahip çıkmaya çalıştım, onlara hizmet verdim ama onlar, bu kulübe sahip çıkmadılar diye sitem ediyor. Her zaman bizim çocuklarımızı destekledim, olmadı.

Çok iyi, teknik bir orta sahalarının olduğunu, hızlı gole giden forvetlerinin olduğundan ve sağlam bir defansa sahip olduklarından söz ediyor Başkan. “Her maçımız bol gollü geçiyor,” diyor gülümseyerek. “Yalnız takımımızda Faslı çocuklar çoğunlukta olduğundan, Ramazan ayında oyuncu bulamıyor, takım kurmakta güçlük çekiyoruz her sene.”

Ona arka çıkan, lokalin işletmesinde destek veren eşi Tina:

-Eşimin işten artakalan tek tutkusu ve sosyal yaşamı bu, diyerek bol köpüklü kahvelerimizi yapıyor.

Teşekkür ediyorum.

- Bir şey değil deyiveriyor, Türkçe (O bir Sicilyalı aslında)

-Maçlarınız bol gollü olsun! diyorum ayrılırken.

Nihat Kemal Ateş

Brüksel

NOT: "Brüksel'de Sevdiğim Sokaklar" kitabımdan. Deneme. Broy yayınevi.

Kategori: 

Hapishane Edebiyatı

Ümüş Eylül Hapishane Dergisinin 51. Sayı...
Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Nisan-Mayıs-Haziran 2024 tarihli 51. sayısı...
TEK KİŞİLİK HÜCREDE YAZILAN BİR ÖYKÜ: DE...
               Mahallenin kimi çocukları ondan hem korkar hem de onunla uğraşmaktan vazgeçmezdi kargalar...
Duvarları delen çizgiler
Balıkesir Burhaniye yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet. 10 Aralık'ta Insan hakları haftasında, Burhaniye Yerel Demokrasi ve Insan Hakları Gündemi...

Konuk Yazarlar

"BİZ BAŞKA TÜRLÜ SEVERDİK BİRBİRİMİ...
Derken, Galata Yokuşu'nun oralarda, yeni kurulmuş bir ajansta iş buldum. Burada getir götür işlerine bakacak ve Tünel'den başlayıp, Levent'e...
Mivan’ın bakışı Bahri’nin ağıdı/ Uğur YI...
  Neyse bir ihtimal dedik, başladık isteklerimizi sıralamaya: “Bahri arkadaş sen kuzeninin çok güzel saat yaptığını…” daha sözümü bitirmeden, “...
Utanmak/ Sıdo için/ Sevda KURAN
  Fakiri, zengini, orta hallisi, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni'si, hacısı, hocası, orospusu, delisi ve de pavyon kabadayıları, sarhoşlarıyla...