ERDEMİN TEMELİ TUTARLILIK

A.Z. ÇAMUR kullanıcısının resmi
Her şeyin başında tutarlı olmak gelir. Tutarlılık, erdemin temelini oluşturur. Tutarlı insan hem kendisiyle, hem çevresiyle hem doğayla kısaca tüm dünyayla barışık insandır.

Her şeyin başında tutarlı olmak gelir. Tutarlılık, erdemin  temelini oluşturur. Tutarlı insan hem kendisiyle, hem çevresiyle hem doğayla kısaca tüm dünyayla barışık insandır.

Tutarlılık, küçük hesapları, içten pazarlıkları, yüzden gülüp arkadan  atıp tutmaları kaldırmaz.

Tutarlılık, bencilliğin, iki yüzlülüğün, kibrin, tembelliğin,  sevgisizliğin bulunduğu ortamlarda yaşayamaz.

Tutarlılık, olgunluktur, insancıllıktır, çalışkanlıktır, doğruluktur, dürüstlüktür, sevgi ve saygıdır.

Tutarlılık,  yaşlılara ve engellilere de toplum içinde yer vermek; onların da bu ülkenin bir bireyi olduğunu unutmamaktır.

Tutarlılık, mazlumun âhını almamak, zalime boyun bükmemek, doğru bildiği yolda yılmamak, korkmamak, ürkmemek, caymamaktır.

Tutarlılık, köşeli-bucaklı düşünebilmek, her karşılaştığı iddiayı, düşünceyi, yargıyı akıl ve kuşkunun süzgecinden geçirmek, bilimin eleğinde elemektir.

Tutarlılık, vatansever, ulussever görünüp ata yadigârı vatan topraklarını, doğayı kirletmek, ormanları yakmak, dereleri satmak değildir.

Tutarlılık, bugün söylediğini yarın unutmak, göz ardı etmek , kıvırmak, değildir.

Tutarlılık,  özü sözü bir olmak, her zaman, her yerde ve her durumda Yunus Emre’nin dergâha taşıdığı odunlar gibi düz olmaktır.

Tutarlılık, sözünü gölgelemek, takiyye yapmak, köprüyü geçene dek ayıya dayı demek değildir.

Tutarlılık, umutsuzluk, yılgınlık, karamsarlık, sigara dumanları arasında , içki kadehlerinin dibinde, kendine dünya aramak değildir.

Tutarlılık, kahve köşelerinde, oyun masalarında zaman öldürmek değil; yaratmak, üretmek, eskiyi yeniye, kötüyü iyiye, yanlışı doğruya, çirkini güzele dönüştürebilmektir.

Tutarlılık, yaşamayı sevmek, sağlıklı yaşamanın gereğine inanmak, umudunu korumak, geleceğin dünyasını kadeh diplerinde değil, aydınlık düşüncelerde aramaktır.

Tutarlılık, cebren dayatılanlara hayır diyebilmek; aklın ve bilimin gösterdiğine  evet diyebilmektir.

Tutarlılık, yarını bugünden görmek, bilimin ve sanatın şavkında geleceği ilmek ilmek örmektir.

 

 

Ali Ziya Çamur

Kategori: 

Hapishane Edebiyatı

Ümüş Eylül Hapishane Dergisinin 51. Sayı...
Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Nisan-Mayıs-Haziran 2024 tarihli 51. sayısı...
TEK KİŞİLİK HÜCREDE YAZILAN BİR ÖYKÜ: DE...
               Mahallenin kimi çocukları ondan hem korkar hem de onunla uğraşmaktan vazgeçmezdi kargalar...
Duvarları delen çizgiler
Balıkesir Burhaniye yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet. 10 Aralık'ta Insan hakları haftasında, Burhaniye Yerel Demokrasi ve Insan Hakları Gündemi...

Konuk Yazarlar

"BİZ BAŞKA TÜRLÜ SEVERDİK BİRBİRİMİ...
Derken, Galata Yokuşu'nun oralarda, yeni kurulmuş bir ajansta iş buldum. Burada getir götür işlerine bakacak ve Tünel'den başlayıp, Levent'e...
Mivan’ın bakışı Bahri’nin ağıdı/ Uğur YI...
  Neyse bir ihtimal dedik, başladık isteklerimizi sıralamaya: “Bahri arkadaş sen kuzeninin çok güzel saat yaptığını…” daha sözümü bitirmeden, “...
Utanmak/ Sıdo için/ Sevda KURAN
  Fakiri, zengini, orta hallisi, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni'si, hacısı, hocası, orospusu, delisi ve de pavyon kabadayıları, sarhoşlarıyla...