Sahi Kimdir Devlet?

Erdal Yıldırım kullanıcısının resmi
İktidara geldiği günden bugüne değin yaşamın her alanında ranta dönük bir talan ve yağma politikası güden, bunu yaparken de doğayı, ekolojik dengeleri ve insan yaşamını hiçe sayan AKP hükümetinin son icraatı Karadeniz bölgesindeki 8 ilin yaylalarının yollarını birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol(*) projesidir. Yani bir devlet projesidir.

Devlet erkini elinde tutan, hep daha fazla para kazanma hırsıyla doğayı, ekolojik dengeleri ve insanı görmezden gelen, yurdun her karış toprağını HES ve RES projeleri, siyanürlü maden arama projeleriyle delik deşik eden, egemenler ve onların temsilcisi AKP hükümetine karşı geçtiğimiz günlerde Rize Çamlıhemşin Yukarı Kavrun ve Samistal Yaylasında büyük bir direniş sergilendi. Bu direnişte devletin komandolarının ve iş makinelerinin önüne geçen Havva Ana olarak bilinen yiğit kadın Rabiye Bekâr: “Kimdir devlet? Devlet bizim sayemizde devlettir. Ben Halkım, halk” veVali bize çapulcu diyor, Vali, Kaymakam kimdir? Ben halkım ve buradayım” sözleriyle halktan büyük bir övgü ile karşılaştı ve devletin ne olduğunu, kimin olduğunu tüm çıplaklığı ve yalınlığıyla ortaya koydu.
 
Peki ama Havva Ana’nın “kimdir devlet?” sorusundaki devlet, yani bizim ülkemizde devlet gerçekten nedir, kimdir, kimindir?
 
Devlet, ortaya çıkışından itibaren egemenlerin, feodal beylerin ve kapitalistlerin kendi düzenlerini, iktidarlarını ve sömürü çarkını korumak, sürdürmek ve geliştirmek için ezilenler üzerinde uyguladıkları bir baskı aygıtıdır.
 
Devlet, askeri, sivil ve resmi polisi, iti miti ile ve her türlü savaş araç ve teçhizatlarıyla donatılmış bir organizasyondur.
 
Selçuklu’da ve Osmanlıda feodal, gerici, sömürü çarkını elinde bulunduran, yayılmacı, köleci, asimilasyoncu politikaları uygulamalardan medet umandır devlet. 
 
Devlet,  Anadolu’nun kadim halklarından olan Ermenileri 1915 yılında tehcir, tebdil ve sayısı bir buçuk milyona varan bir soykırım ile yerlerinden, yurtlarından edenin ta kendisidir.
 
Devlet, Koçgiri’nin Alevi, Kızılbaş, Kürt kimliğini yok etmek için ordusu ve tetikçi Topal Osman ile birlikte tecavüzler, katliamlar gerçekleştirmiş sistemin adıdır.
 
Devlet, dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirip kendi vatandaşları olan Dersimlilere karşı parlamentoda savaş kararı almış ve bunu 1937 – 38 Dersim Soykırımı ile gerçekleştirmiş bir savaş aygıtıdır.
 
Devlet 6 - 7 Eylül 1955'te İstanbul'da yaşayan başta Rumlara olmak üzere azınlıklara yönelik tahrip ve yağma hareketini önce teşvik eden, bu yağma, yıkım, tahribat ve 15 kişinin öldürülmesini seyreden ve ardından binlerce Rum Türkiye’den göç etmek zorunda kalmasına yol açandır.   
 
Devlet, aylar öncesinden hazırlıkları yapılmaya başlanmış, bu hazırlıklar belgelenmiş, rapor edilmiş olmasına rağmen, günlerce Maraş’ta yüzlerce Alevi, sol, devrimcinin öldürülmesini, hamile kadınların karınlarının deşilerek ceninlerin öldürülmesini, çocukların kazanlara atılmasını veya ağaca çivilenmesine sesini çıkarmayan, katliamı adeta onaylayandır.
 
Devlet, Sivas’ta, Çorum’da ve başkaca yerlerde, gerici, faşist, ırkçı katilleri koruyan ve yapılan katliamlara müdahale etmeyendir.  
 
Devlet, Madımak’ta 7,5 saatlik gerici kalkışma sonucu otelin ateşe verilmesini, 33 canımızın ve 2  otel çalışanının yanarak ölmesini sadece izleyen, ve hem tüm ülkeye, hem de tüm dünyaya televizyon ekranlarından katliamı naklen izlettirendir…
 
Devlet, Roboski’de bir lokma ekmek için kaçakçılık yapan Kürt çocuklarını savaş uçaklarınca bombalatandır.
 
Devlet, 2006 yılında Diyarbakır’da 8 yaşındaki Enes Ata’yı, birkaç gün önce de Ardahan’da oğlu gerilla olduğu için minibüsteki sivillere ateş açıp 70 yaşındaki Kanber Morkoç’u askere, polise, özel time kurşunlatıp öldürendir.
 
Devlet, İstanbul’un bir parça yeşili olan Gezi Parkını da talan etmek için günlerce tüm ülkede olağanüstü hal, ya da savaş koşulları uygulayandır. Gezi ayaklanması sürecinde bizzat Tomaları, panzerleri, kimyasal ve gerçek mermilerle, robokoplar ve polisleriyle Gezi Parkındaki kırmızılı kadına da, Rize’de 70‘lik Havva Anaya da gazlar, silahlar ve komandolarıyla saldırandır..
 
Devlet Abdocan, Mehmet, Medeni, Ethem, Ali İsmail, Hasan Ferit, Ahmet ve de Berkin gibi birçok gencimizi ve çocuğumuzu kurşunlatan, linç ettiren, yüzlercesini kör ve sakat bırakan, gözaltına aldıklarını da işkenceden geçiren egemenlere uşaklık edendir.
 
Devlet, yurdun dört bir yanındaki HES ve RES’lere karşı çıkan, doğasını, suyunu, topraklarını, inanç ve tarihlerini, yaşam alanlarını korumak isteyen köylüye, vatandaşa karşı kapitalistlerin, emperyalist kartellerin ve tröstlerin bekçiliğini yapandır..
 
Kısacası günümüzdeki ve ülkemizdeki devlet, ordusu, hukuk ve adalet sistemi, polisi, ekonomik, siyasal ve sosyal yapılanmasıyla halk üzerinde daima egemenden yana tavır alan ve her türlü baskı mekanizmalarını işleten düzenin ta kendisidir.
 
Havva Ana’nın “kimdir devlet, devlet bizim sayemizde devlettir. Ben halkım halk” sözlerini milyonların korosuyla haykırmaya ve bu bozuk düzenin yerle bir edileceği günlerin umuduyla…
Erdal YILDIRIM
15 Temmuz 2015
* Yeşil Yol Projesi: İlk adı Doğu Karadeniz Mastır Planı (DOKAP) olan Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize ve Artvin gibi 8 Karadeniz ilini kapsayan, geçtiği bölgelerde Fırtına Vadisi, Kop Dağı, Kümbet Yaylası, Zigana, Aybastı, Mesudiye yaylaları, Kürtün, Anzer, Ayder, Ovit Dağı, Sis Dağı, Maçka Şolma turizm merkezi gibi SİT Alanı, Milli Park ve birçok yaylanın yollarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi bir asfalt yol çalışmasıdır
 

Kategori: 

Hapishane Edebiyatı

Ümüş Eylül Hapishane Dergisinin 51. Sayı...
Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Nisan-Mayıs-Haziran 2024 tarihli 51. sayısı...
TEK KİŞİLİK HÜCREDE YAZILAN BİR ÖYKÜ: DE...
               Mahallenin kimi çocukları ondan hem korkar hem de onunla uğraşmaktan vazgeçmezdi kargalar...
Duvarları delen çizgiler
Balıkesir Burhaniye yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet. 10 Aralık'ta Insan hakları haftasında, Burhaniye Yerel Demokrasi ve Insan Hakları Gündemi...

Konuk Yazarlar

Mivan’ın bakışı Bahri’nin ağıdı/ Uğur YI...
  Neyse bir ihtimal dedik, başladık isteklerimizi sıralamaya: “Bahri arkadaş sen kuzeninin çok güzel saat yaptığını…” daha sözümü bitirmeden, “...
Utanmak/ Sıdo için/ Sevda KURAN
  Fakiri, zengini, orta hallisi, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni'si, hacısı, hocası, orospusu, delisi ve de pavyon kabadayıları, sarhoşlarıyla...
Girit Leblebisi
  Ben vakitlice davranmış, gün batımını da izlemek için kahvelerin gürültüsünden uzakça bir bankı gözüme kestirip oturmuştum. Bir süre sonra,...