Sığır

Veli Bayrak kullanıcısının resmi
“Yeni Türkiye” bir âlem! Baksana hayat pahalılaştıkça, işsizlik çoğaldıkça eskisi gibi gerekirse greve gidip hükümete yükleneceğine neye zam gelse onu evde yetiştirmeye, evde yapmaya çalışıyor.

 
Benim bir arkadaşım var mesela balkona baraj kurmuş, "Elektrik üreteceğim," diyor. Üretmiş de! Şimdilik gece lambasını yakıyormuş ama ileride işler iyi giderse apartmana elektriği o satacakmış. Hedefi çok yüksek. Kendisi Çorum İskilipli olduğu için günün birinde bütün İskilip’e elektriği bedava dağıtmak.

Rakı mesela! Zam gelmiş umurunda mı? Adam sevişmekten vazgeçmiş yatak odasının yarısını rakı imalathanesine çevirmiş. Votka yapan mı dersin bira yapan mı? Bir arkadaşım mesela mutfağın yarısına tütün ekmiş. Bana sorarsanız bu girişimcilik ruhu diğer birçok ürünlere de yansımalı. Örneğin çimento çok pahalı isterim ki her insan kendi evinde çimento üretsin!

İnşaat sektörü zorda mesela. İsterim ki insanlar kendi evine demir çelik fabrikası açsın, tuğla üretsin, salona briket döksün, mutfakta kum elesin. Gerçi memlekette kalas çok ama yine de isterse kilerde beşe on kalas kessin!

Kavun karpuz mesela çok pahalı almaya güç yetmiyor. İsterim ki insanlar kendi evinde kavun karpuz yetiştirsin. Odanın birine patates diğerine domates eksin!

Önümüzde mesela Kurban Bayram’ı var. Hayvancılık bitmiş! İsterim ki insanlar kendi evinde koyun kuzu yetiştirsin, tavukçuluk okuma odalarımıza kadar girsin. Misafir odasında seracılık yapsın, büyük baş hayvancılığı yatak odasına kadar girsin.

Misal sanki memlekette sığır yokmuş gibi tey Latin Amerikalardan sığır ithal ediyoruz. Üstelik bu sığırların birçoğu komünist! Baksana her Kurban Bayramı’nda her birini yakalamak için yurdum insanı rodeocu oldu. Ayağını kesen, kolunu doğrayan. Yüzerek Anadolu Yakasından Avrupa Yakasına giden "ecnebi" sığırlar var. Oysa bizim sığırlar öyle mi? Bir salavat getiriyorsun yallah buzdolabında kavurma. İsterim ki her Türk evladı kendi sığırını kendi yetiştirsin.

Haydi Türkiye yaparsın sen bunu. Sen ki bu topraklarda "Dünya yuvarlak değil düzdür." diyen siyasetçiler yetiştirmişsin. Sen ki bu topraklarda Ramazan programlarında hocaya "Kirvem ölürse karısı bana düşer mi?" diye soru soran, sen ki bu ülkede "Cep telefonunu Nuh Peygamber buldu. Zırt pırt oğlunu arıyordu." diyen bilim insanı, siyasetçi, öğretim görevlisi, din adamı yetiştirmişsin. Unutma ki anlı şanlı bilim insanlarımız pandemi süresince maskenin nereye takılacağını aylar boyunca tartıştıktan sonra kimi inanmayıp koluna boğazına taksa da en sonunda ağıza takılacağına karar verdi. Karnımız tok sırtımız pek. Evde sığır yetiştirmeye ne var?

Kategori: 

Bunları Okudunuz mu?

04/20/2024 - 16:37
03/31/2024 - 21:39
03/21/2024 - 04:53
01/14/2024 - 19:15

Hapishane Edebiyatı

Ümüş Eylül Hapishane Dergisinin 51. Sayı...
Tekirdağ Cezaevi tutsaklarınca elle yazılıp mektuplarla dağıtılan Ümüş Eylül Kültür-Sanat dergisinin Nisan-Mayıs-Haziran 2024 tarihli 51. sayısı...
TEK KİŞİLİK HÜCREDE YAZILAN BİR ÖYKÜ: DE...
               Mahallenin kimi çocukları ondan hem korkar hem de onunla uğraşmaktan vazgeçmezdi kargalar...
Duvarları delen çizgiler
Balıkesir Burhaniye yakınlarında yaşayan arkadaşlara davet. 10 Aralık'ta Insan hakları haftasında, Burhaniye Yerel Demokrasi ve Insan Hakları Gündemi...

Konuk Yazarlar

"BİZ BAŞKA TÜRLÜ SEVERDİK BİRBİRİMİ...
Derken, Galata Yokuşu'nun oralarda, yeni kurulmuş bir ajansta iş buldum. Burada getir götür işlerine bakacak ve Tünel'den başlayıp, Levent'e...
Mivan’ın bakışı Bahri’nin ağıdı/ Uğur YI...
  Neyse bir ihtimal dedik, başladık isteklerimizi sıralamaya: “Bahri arkadaş sen kuzeninin çok güzel saat yaptığını…” daha sözümü bitirmeden, “...
Utanmak/ Sıdo için/ Sevda KURAN
  Fakiri, zengini, orta hallisi, Alevi’si, Sünni’si, Ermeni'si, hacısı, hocası, orospusu, delisi ve de pavyon kabadayıları, sarhoşlarıyla...